ДБГ, ЕНП и Движение 21 отиват на избори в коалиция „Изправи се! Мутри, вън!“

 ДБГ, ЕНП и Движение 21 отиват на избори в коалиция „Изправи се! Мутри, вън!“

След доста дълги преговори, в които са обсъждани различни имена, в съботния ден Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян са избрали „Изправи се! Мутри, вън!“ за име на коалицията, чрез която ще се явяват на избори.

„Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева, „Единна народна партия“ на Мария Капон и „Движение 21“ на Татяна Дончева отиват на Парламентарни избори 21 в коалиция с името „Изправи се! Мутри, вън!“.

Трите партии ще бъдат използвани като мандатоносители, чрез които Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян ще получат възможност да участват на изборите, тъй като нито „Отровното трио“, нито „Изправи се.БГ“, имат партийни регистрации. Документите ще бъдат внесени в ЦИК във вторник.

По наша непотвърдена информация, в изборните листи на избираеми позиции ще влезнат както Манолова, Хаджигенов, Бабикян, така и Валентина Василева-Филаделфевс, Никола Вапцаров, Светослав Трайков, Настимир Ананиев, Минчо Спасов, Димитър Делчев, Татяна Дончева и Тихомир Василев.

Кои са партиите мандатоносители?

„Движение България на гражданите“ е създадено през 2012-та година от Меглена Кунева. През 2014 г. движението влиза в общо дясно обединение „Реформаторски блок“, което взима над 8% от гласовете на парламентарните избори и става четвъртата по размер парламентарна група. Реформаторският блок, заедно с Патриотичния фронт и АБВ, тогава подкрепят кабинета „Борисов 2“. През 2017 г., след като Борисов подава оставка, Кунева напуска ръководното място в ДБГ и го отстъпва на Димитър Делчев.

„Единна народна партия“ е учредена от Мария Капон през 2008-ма година. Партията така и не успява да влезе в парламента, въпреки че на няколко пъти прави опити за това чрез коалиране. През 2009 г., Капон се коалира с Красимир Каракачанов за европейските избори под името коалиция „Напред“. Коалицията бързо се разпада и за парламентарните избори ЕНП се коалира с РЗС на Яне Янев. През 2014 г. Капон, заедно с Деница Сачева и Надежда Нейнски обявяват коалиция „Десните“, която така и не успява да влезе в парламента. По-късно Капон отстъпва председателското място в ЕНП на Валентина Василева-Филаделфевс, която стана популярна покрай участията си в протестите от 2020 г. Членове на ЕНП са Арман Бабикян и неговия син Хаго Арман Бабикян.

„Движение 21“ е партия създадена от Татяна Дончева. През 2016 г., Дончева се кандидатира за президент, като за свое вице посочва Минчо Спасов, но получава по-малко от 2% от гласовете. Година по-късно, Дончева се коалира с АБВ за парламентарните избори, но коалицията отново получава под 2 процента.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации