Емоционална вечер на площада: Мая Манолова отговори на въпросите на хората

 Емоционална вечер на площада: Мая Манолова отговори на въпросите на хората

Това, което никой друг политик не направи, го направи Мая Манолова. Тя се появи на неделния протест в София, за да отговори и на най-неудобните въпроси.

Емоционална бе неделната вечер на площада пред Министерски съвет. Както беше обещала, Мая Манолова се появи и отговори на въпросите на протестиращите, колкото и неудобни да бяха те.

Първоначалната идея на част от организаторите беше Манолова да отговори с да и не на 3 въпроса, но след острата реакция на протестиращите, в крайна сметка думата и бе дадена, за да може да се получи нормален диалог. Манолова заяви, че нейната основна битка продължава да бъде битката с „модела Борисов“, което още на Местните избори, когато тя беше кандидат за кмет на София, и коствало изключително много, включително опити за подкупване и заплахи за живота ѝ. Относно бъдещия парламент, Манолова отговори, че една от основните ѝ задачи ще бъде да се гарантира честен и прозрачен изборен процес чрез промяна в Изборния кодекс. Тя още веднъж подчерта, че никога и по никакъв начин няма да участва в договорки с Борисов.

Относно коалирането си с „Отровно трио“, Мая Манолова отговори, че разговори са водени с всички партии, които не са представители на статуквото, но никой, освен Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, не е пожелал да участва в единен фронт за промяна. Тя подчерта, че задачата, която стои пред всички е детрониране на Борисов от властта, а единственият начин това да стане, минава през нов Парламент. Именно затова била създадена и коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, защото „Отровно трио“ споделяли същото виждане.

Димитрина Русева от „Системата ни убива“ се включи с емоционална изповед, целяща да изясни защо майките са оттеглили подкрепата си от Манолова. Според нея, причината за оттеглената подкрепа е коалирането с „Отровното трио“, което било предало идеята за подкрепа за деца с увреждания, доста преди началото на протестите.

Димитрина Русева

Вера Иванова поясни, че през 2018 г., Адриана Стоименова, която в момента заемала длъжност заместник – министър в Министерството на труда и социалната политика, е организирала контрапротести срещу „Системата ни убива“, по време на които се опитала да унищожи организацията с клевети и инсинуации. По това време се появил адвокат Николай Хаджигенов, който предложил на майките да осъди Стоименова, но по-късно се разбрало, че той не е свършил нищо и дело няма да има.

Вера Иванова

Мая Манолова също бе емоционална и заяви, че много я боли заради реакцията на майките от „Системата ни убива“, но не можела да се изправи отново сама срещу Борисов. Тя припомни Местните избори в София, когато понесла удари от въпросния, каквито друг не е получавал:

Тогава при мен идваше ъндърграунда, за да ми казват, че ще ме пречукат. Предлагаха ми милиони, само и само да не се явя на тези избори. Тези избори костваха на семейството ми тормоз, дискредитиране, обиди, и каквото се сетите. Знаете ли какво е да се изправиш сам срещу машината, имате ли представа какво коства? Тези избори са залога и на децата с увреждания, и на хората от протеста, и на стотици хиляди българи. Ние нямаме право да ги загубим. Затова се събрах с Триото. Ние протегнахме ръце и към Слави Трифонов, и към Демократична България.

Мая Манолова

Мая Манолова допълни, че не можело да оставим Борисов да царува още и да се гаври с нас. Обединението не означавало да се обединим с този, който харесваме, а да се обединим много и масово, което повечето партии не пожелали.

Полемика предизвика и гражданското представителство на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, тъй като в него на първите места с малки изключения са хора, които не са били част от протеста, докато действително протестиращите са били изтласкани на последни позиции в листите.

В крайна сметка, една част от протестиращите потеглиха към Висшия съдебен съвет, докато друга остана на площада пред Министерски съвет, за да довърши разговора си с Манолова.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации