Манолова: Борисов нанася финансов удар на над 610 хил. домакинства с промени в закона

 Манолова: Борисов нанася финансов удар на над 610 хил. домакинства с промени в закона

Това са над 1 млн. души, които ще трябва да платят 100 млн. лв. за топломери, водомери и уреди за отчитане. Предвидена е и нова такса за прехвърляне на данните на потребителите за топла вода от топлинния счетоводител към ВиК-дружеството.

Законът е внесен на 30 декември 2020 г. и предвижда задължително въвеждане на уреди за дистанционно отчитане, топломери и водомери, които гражданите трябва да си купят в разгара на кризата с COVID-19, съобщава Мая Манолова чрез Изправи Се.БГ. Задължението е предвидено в параграф 67, с който се променя Закона за енергетиката (през цитирания ЗИД на Закона за енергийната ефективност).

Така правителството на Борисов нанася финансов удар на над 1 млн. българи, които се отопляват на парно и ползват топла вода. От една страна те трябва да си закупят уреди (топломери, водомери, уреди за дистанционно отчитане), от втора страна да плащат такси на топлинните счетоводители за ежемесечно отчитане на данните, от трета страна – да плащат нова такса за прехвърляне на данните им за топла вода от топлинния счетоводител към ВиК-дружеството. Тази такса, според информация от някои топлинни счетоводители, ще е в размер на 40 лв. годишно на домакинство.

Припомняме, че още на 1 ноември 2020 г. Манолова призова разходите за купуване на дистанционни уреди да се поемат от бюджета на Министерството на енергетиката или премиерът Борисов да създаде специална финансова програма да подпомогне домакинствата, като осигури и средствата за нея, независимо дали по европейски програми. Още повече, че в момента хората са силно затруднени заради COVID-кризата и хиляди български граждани са и болни, и без работа, и без доходи.

През месец май 2020 г. Министерството на енергетиката проведе обществено обсъждане за изменение и допълнение в Закона за енергийната ефективност, съответно в Закона за енергетиката, относно въвеждането на тези задължения за потребителите в България. Тогава от „Изправи се.БГ” изпратиха становище до Министерството на енергетиката, към което приложиха анализ, че ще се наложи потребителите да извадят 100 млн. лв., за да закупят уреди, топломери и водомери с дистанционно отчитане.

Всички предложения, направени от „Изправи се.БГ“ в полза на потребителите и изразени в становище до Министерството на енергетиката от 29 май 2020 г., са отхвърлени, което е издевателство върху бюджета на хората в условията на кризата с коронавируса, категорична е Манолова.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации