Изправи се.БГ, ДБ и Отровното трио няма да могат да се явят на избори с имената си?!

 Изправи се.БГ, ДБ и Отровното трио няма да могат да се явят на избори с имената си?!

Скандално решение на ЦИК задължава коалициите да се явяват на избори с име на партия

За скандално решение на ЦИК, информираха почти едновременно Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Христо Иванов. Решението е 1961-НС от 27 януари 2021 г., чрез което се пречи на явяването на изборите на формации като „Изправи се.БГ“, Демократична България, Отровното трио и др., защото не са партии.

Според решението на ЦИК, всички коалиции трябва да се явят с името на една от партиите, които ги формират, което противоречи на Избирателния кодекс. Наглед невинната поправка облагодетелства еднозначно големите партии на статуквото като ГЕРБ, БСП и ДПС, за сметка на коалициите, от които се очаква да започне промяната на политическия модел.

Николай Хаджигенов коментира, че решението е скандално и те вече са подали жалба до Върховния административен съд, който има 3-дневен срок да се произнесе по жалбата. Същото са сторили и от „Изправи се.БГ“.

Решението е гласувано единодушно от представителите и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС, и на „патриотите“, за да се спрат – чрез инженерни игри – политическите опоненти като „Изправи се.БГ“, Триото и ДБ, коментира Манолова скандалното решение.

Христо Иванов заяви, че за него няма проблем да се яви с името на всяка една от партиите, участващи в коалицията „Демократична България“, но това не трябва да бъде допускано, защото името на коалицията е нещо, което е много важно за него и избирателите ѝ. От „Демократична България“ също са внесли жалба във ВАС. Иванов подчерта, че по-скоро става въпрос за недоглеждане, отколкото за целенасочена атака към някоя от опозиционните коалиции.

На основание чл. 58 от Изборния кодекс срокът за обжалване е до 30 януари в 21,13 ч. чрез ЦИК до Върховния административен съд, което означава, че ВАС трябва да излезе с решение най-късно в понеделник.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации