Веселин Марешки скандално нарушава правилата за агитация чрез аптеките си

 Веселин Марешки скандално нарушава правилата за агитация чрез аптеките си

Невалиден договор в нарушение на правилата за агитация на ЦИК се разпространява в търговските обекти на Веселин Марешки.

За скандална агитация, в разрез с правилата на ЦИК, разбрахме от снимка в социалните мрежи днес. Става дума за „договор“, разпространяван на територията на аптеките и бензиностанциите на Марешки, в който, без да са спазени задължителните реквизити, се агитира за гласуване в полза на коалиция „Патриотична коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“.

Направихме проверка в една от аптеките на Марешки в София. На сглобяема маса в търговската зала са нахвърляни екземпляри от въпросния „договор“, а две жени имат грижата да предлагат на всеки, който влезе в аптеката, да подпише така наречения договор. В горната му дясна част е разположен номерът на коалицията, в която Марешки участва, зачертан с Х, а под него е изписано „Подпишете с Марешки“.

Скандалният агитационен материал

Следва договор с невалидни реквизити, според който възложителят, тоест подписващият се, ще има право на неясна отстъпка на бензиностанция „Марешки“, която ще бъде построена до 2 години в съответната община, при положение, че в нея ПП „Воля“ получи 10% или повече от гласовете на избирателите. Прави впечатление, че за така наречения възложител липсва поле за попълване на адреса, което дефакто обезсмисля целия договор, още повече, че не е ясно какво точно му се предлага като отстъпка. Освен това, ПП „ВОЛЯ“ не участва на Парламентарните избори като самостоятелен субект, тоест, няма правно основание и интерес за сключването на договора.

В член втори обаче гръмко е упоменато, че ако изпълнителят (ВОЛЯ), не изпълни задълженията си, подписващият ще има право на обезщетение за пропуснати ползи в максимален размер до 5000 лева.

Чисто формално, разпространяваният агитационен материал е в нарушение на точки 17 и 18 от Решение № 2064-НС /16.02.2021 г. на ЦИК, относно условията и реда за провеждане на предизборна кампания в изборите за народни представители на 4 април 2021 г.:

17. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава.

18. Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.

Запознати коментират, че договорът би могъл да се разглежда и като опит за купуване на гласове, тъй като се използват непреки внушения за лични материални облаги, ако партията на Марешки получи повече гласове в съответна община.

Остава логичният въпрос, чел ли Марешки този договор, или е постъпил, както постъпи със скандалния проект за нова Конституция преди около половин година?!

Подадени са сигнали до ЦИК, а ние ще следим този случай отблизо.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации