Тази неделя се готви голям протест в София

 Тази неделя се готви голям протест в София

Протестиращи от лятото, ресторантьори, туристически агенти и безработни, ще поискат оставката на правителството.

Голям протест срещу правителството ще се проведе тази неделя. Организатори са протестиращите от миналата година българи от „Протести 20-21“ и „Системата ни убива“, но събитието ще бъде подкрепено и от хора, загубили бизнесите си, работата и доходите си, в резултат на продължаващата вече година здравна криза.

Организаторите съобщиха, че се очаква голямо присъствие на хора не само от София, но и от цялата страна. Протестът щял да бъде подкрепен и от недоволни от управлението от Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Благоевград, и много други градове. Повечето от тях не са протестирали от миналата година, но развоя на здравната криза, който вече придоби тежки икономически очертания, явно ще изкарва все повече недоволни хора по улиците, добавят организаторите.

Действително, в различни групи в социалните мрежи вече се говори за масови протестни действия. Много хора се оплакват, че кризата ги е оставила без никакви доходи, а държавата продължава да не се справя с овладяването на последствията от затварянето на цели браншове.

Собственик на верига от ресторанти, който пожела да остане анонимен, заяви, че тази неделя всичките му служители ще бъдат на протест. По думите му някои негови колеги се държали като саботьори на ресторантьорския бизнес и вместо да се солидаризират с недоволството му, те го карали да се чувства като много гладен и беден глупак. Затова призовал всичките си служители да отидат и да кажат „стоп“ на това безумие с отварянето и затварянето, което буквално го съсипало. „Нещата са такива, просто фалираме, за нас е страшно“, заключи ресторантьорът.

На протеста ще бъдат и работещите в нощните клубове. Един от тях, така и не успял да отвори. Иван разказва, че изтеглил огромен кредит, за да ремонтира бар в центъра на София, но точно 2 дни преди да отвори, държавата затворила. Близо година по-късно, неговият бар никога не е отварял, а Иван се озовал със запор заради неизплатените вноски по изтегления кредит. Той не могъл да се възползва и от никаква помощ, защото бизнесът му бил нов.

Особено ощетени са хората от игралните зали, така наречения хазартен бизнес, коментират експерти. Според тях, този бранш е напълно забравен и дори не фигурирал в бизнесите, които държавата може да подкрепи. Не става дума за няколко човека, а за десетки хиляди, добавят те.

Организаторите на поредния голям протест коментират, че в действителност се вижда необичаен интерес към събитието тази неделя и добавят, че явно напрежението нараства, защото и при предния голям протест са се появили много нови хора, които до преди това не са посещавали ежедневните протести. „Макар ние да искаме оставки по други причини, свързани с корупцията и несправедливия начин на управление, ние напълно разбираме хората, които ще излязат по икономически причини – в крайна сметка те са най-силно пострадалите от системата, която ние искаме да променим“, обобщи един от организаторите.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации