Ексклузивно! Черният чаршаф ли стресна Борисов или посланието на него?!

 Ексклузивно! Черният чаршаф ли стресна Борисов или посланието на него?!

Истинска истерия се наблюдава в последните часове, след поредния протест пред дома на Бойко Борисов. Но защо?!

След поредния протест пред дома на Бойко Борисов, който се проведе днес в Банкя, социалните мрежи буквално завряха. Дефакто, почти всички активисти на ПП ГЕРБ се включиха в мантрата, която Севделина Арнаудова, известна като личния оператор на Бойко Борисов, разпространи във Фейсбук. Там тя написа:

Що за … същество трябва да си, за да разпънеш черен чаршаф пред родния дом на човек? Пред дома, в който живеят децата и внуците му? Ето това е мутренско поведение!!! Това е фашизъм! Това е границата с геноцида, бесилките и ковчезите! Не, това не е демокрация. Това е цинизъм! И не, това не са нормално протестиращи … хора, това са куклите на конци на истинските мутри и на мафията! Системата ни убива, не знам как имате очи да гледате семейства си, след като се продадохте. С черните савани на мутрите и с жаждата за смърт – Вие сте символ на задкулисието!

Въпросното съобщение моментално бе публикувано от редица „общественици“ като министрите Петя Аврамова, Екатерина Захариева, Красен Кралев, както и множество депутати и привърженици на партията. Пропартийни сайтове като агенция „ПИК“ и „Tribune“ се включиха в атаката, за да се нажежи посланието, че черния чаршаф е закана за разправа с Борисов.

Никой обаче не забеляза какво е посланието върху черния чаршаф, това което всъщност изплаши Борисов толкова много, защото беше фино намигане от някой, който знае много за него!

На така наречения чаршаф, бе изписано послание „Каолиново помни“ със стилизирано И в името на малкото градче, където бе поставен и автомат. Запознати коментират, че тази провокация не е случайна и Борисов е един от малкото, които знаят значението на това стилизирано „И“. Казват също, че автоматът също не е поставен там случайно.

Всъщност, Борисов е участвал във Възродителния процес, но ролята му остава неизвестна и до днес. Все пак, по въпроса е писано и преди. Направил го е и журналистът Григор Лилов в книгата си „Тайният проект Бойко Борисов“, а ние препечатваме избран откъс от нея:

Втори ключов жалон в кариерата на Бойко Борисов е активното му участие във Възродителния процес. То белязва по легендарно-приказен начин биографията му.

– През 1989 г., по време на възродителния процес командвах батальон! – твърди самият той. Според една справка за него ръководи само взвод. Ала по-скоро е вярно признанието му – все пак по онова време е дорасъл до майор, треньор е на спецбойци, води катедра и преподава в школата на ДС.

Пращат го в най-трудните райони – Каолиново, Дулово, Разград. Твърди, че тези събития още тежат в съзнанието му.

– Много услужливо някои започват да говорят, че аз съм участвал във Възродителния процес! – опонира публично на историята тогавашният кмет на столицата.

– Още преди 7 г. (когато става главен секретар на МВР – бел. ред.) аз обясних, включително и на тогавашния министър Мехмед Дикме, че аз тогава бях млад офицер от МВР и всички бяхме по тези места в Лудогорието.

Ние бяхме пратени да прибираме реколтата. Няма събитие или факт, от които да се срамувам и спазвах правилата. Трябва да се знае, че тогавашното ръководство на БКП и ДС се занимаха с това и имаше заповед за награди след това (No 1313 – б.а.), която може да се види и моето име там не фигурира.

Тук трябва да се отвори скоба. По друг повод самият Бойко Борисов дава и друго обяснение за тази заповед:

– Защо не сте сред наградените според Заповед No 1313?

– Защото големите началници бяха награждавани там. Тези, които вършихме работа, не влизахме в тези списъци.

В списъка с наградите името му не може да се открие. Но го има в списъците за „Обявяване на благодарност” – от 1985 г. до идването на демокрацията.

Ето какво разяснява бъдещият премиер пред Георги Коритаров в „Нова телевизия”:

Водещ: Вие през 1985 до 1988-1989 г. какво правехте?

Б. Борисов: Правех много неща. Но, предполагам, така, доколкото вече ви познавам, че следващият въпрос ще бъде, значи, аз за разлика от тези, които се изказват по този процес, съм пряко участвал…

Водещ: В кое?

Б. Борисов: …в тези години на възродителния процес, така наречен тогава.

Водещ: Вие сте пряко участвал във възродителния процес?

Б. Борисов: В процесите на възродителния процес, защото по това време бяхме в Дулово, Каолиново, в този регион.

Водещ: По какъв повод бяхте там?

Б. Борисов: И тогава…

Водещ: По какъв повод?

Б. Борисов: Тогава бяхме изпратени там с една-единствена цел, тъй като масово българските турци напускаха България тогава, знаете, над 1 милион, оставяха се цели населени места, реколтата неприбрана, имаше много палежи, имаше съпротива в този процес. И тогава от Висшия институт на МВР (от школата на ДС,а не от пожарната – б.а.) един батальон, който ръководех аз, бяхме пратени във…

Водещ: Вие сте ръководил…

Б. Борисов: …Дулово.

Водещ: …батальон на МВР в Дулово.

Б. Борисов: Да.

Водещ: Вие нали сте бил в пожарната?

Б. Борисов: Да, но бях добър офицер.

Водещ: И какво правеше този батальон?

Б. Борисов: Опазвахме реколтата и реда…„

Младият офицер от пожарната” е майор в школата на ДС. Армията и полицията не прибираха реколтата – те охраняваха реда и депортацията извън страната на недоволните.

Напрежението в региона ескалира на 20 май 1989 г. Манифестация тръгва от с.Пристое и събира около 5000 души на митинг в Каолиново. Властите брутално използват сила, за да го разпръснат. Има един убит и много ранени. На 21 май в Дулово около 3000 души манифестират срещу смяната на имената им. Още няколкостотин се опитват да влязат в градчето от съседните села. Сблъсъкът е ожесточен – стига се до ръкопашни схватки. Официално се знае, че са убити 3 души, а броят на ранените е неизвестен. На следващия ден битката се пренася в Разград.

– Никога след това не се чувствах виновен – сигурно някои са се правели на еничари и са прекалили, тогава даваха филма „Време разделно”. Макар че много пъти изпадах в мои вътрешни борби, човек не може да бъде категоричен – разравя миналото си Бойко Борисов.

– Когато си вътре в събитията, нямаш погледа отгоре, отстрани… – с основание отбелязва той.

Според него Тодор Живков го е казал на събор на Юндола: „В България турци няма, има българи мюсюлмани, тюркоезични. Родопите са си били тук, ние не сме ходили никъде, те са идвали тук…”. Той държеше да го каже това нещо там, при помаците, отбелязва бодигардът му и с облекчение, и с възхищение от онзи тежък момент.

Въпреки, че книгата на Григор Лилов дава някои насоки, въпросите остават открити. Какво казва посланието върху черния чаршаф, какво точно е участието на Борисов във Възродителния процес, защо този въпрос се повдига 1 седмица преди изборите, кой го повдига и с каква цел.

Може би е време Борисов да наруши медийното мълчание и да разкаже какво точно се случва, защото за запознатите е очевидно, че днес някоя много влиятелна фигура от прехода, каза нещо на лидера на ГЕРБ. Каолиново вероятно наистина помни, но какво… и защо точно днес някой се сети за събития от преди 32 години?!

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации