Първата част на протеста приключи. В 18 ч. е началото на втората.

 Първата част на протеста приключи. В 18 ч. е началото на втората.

Площад „Народно събрание“ бе разтърсен от виковете „оставка“ на протестиращите.

Малко след 11 ч. започна националният митинг „Протестът на народа“. Множеството скандираше „оставка“, а речи произнесоха знаковите фигури на гражданското недоволство – Ренета Инджова, Отец Дионисий и генерал Димитър Шивиков. След това думата беше дадена на младите участници в митинга, които обясниха, че не искат да си тръгват от България и промяната на системата е единствената им надежда и стимул все още да са тук.

Въпреки призива на организаторите за подкрепа и от всички партийни и граждански организации, неколцина бяха лидерите, дръзнали да застанат очи в очи с народа и да поискат оставката на Борисов. Сред тях бе лидерът на гражданската платформа Изправи Се.БГ Мая Манолова, Костадин Костадинов от ПП Възраждане и председателят на ПП АБВ Румен Петков, заедно с техни симпатизанти. Направи впечатление, че най-големите радетели за демокрация и промяна, отново не се появиха, което породи много въпросителни, относно техните действителни политически намерения.

След 12:30, протестиращите се отправиха на шествие по софийските улици, като първа тяхна спирка бе „Информационно обслужване“ АД, където бе поискано незабавното отстраняване на Михаил Константинов, известен като математикът на ГЕРБ.

Шествието продължи към Парламента, но в градината зад Националната художествена галерия, те бяха пресрещнати от полицията. Стигна се до леки безредици, но след намесата на адвокат Минчо Спасов, униформените допуснаха гражданите да преминат.

Протестиращите минаха покрай новата сграда на Народното събрание и завършиха пред Съдебната палата с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Организаторите информираха, че много хора са им писали, че не могат да вземат участие в протеста преди края на работния ден, затова те обявиха втората му част с начален час 18:00, отново пред старото Народно събрание.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации