Сенатори от САЩ разбиха на пух и прах „демокрацията“ на Борисов

 Сенатори от САЩ разбиха на пух и прах „демокрацията“ на Борисов

Сенаторите предупредиха за постоянна корупция и политизирано правосъдие в България, както и влошаване на медийната свобода.

Американски сенатори разпространиха специално изявление за състоянието на вътрешната политика и правосъдната система на България. Макар с дипломатичен тон, изявлението практически представлява чутовен шамар за „демокрацията“ на Борисов, и то точно в момент, когато предизборната кампания започва.

Изявлението е подписано от председателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо.

Сенаторите предупреждават, че постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения. Те обръщат и специално внимание на продължаващите близо 8 месеца протести в България срещу корупцията.

„С наближаването на парламентарните избори, за правителството е наложително да защити тези ценности“, казват двамата сенатори.

В изявлението се напомня, че България е член на НАТО и Европейския съюз, но е на последно място в блока в класациите на „Репортери без граници“ за медийна свобода и на Трансперънси интернешънъл за нивата на възприятие на корупцията.

Тези класации подчертават колко големи са предизвикателствата пред България. Правителството и правосъдието трябва да положат усилия, за да гарантират, че законът е еднакъв за всички, не само за някои, и че медиите ще имат свободата на съобщават истината без да са заплашени от тормоз, насилие или наказание, добавят сенаторите.

Изявлението засяга въпроса и с руския газопровод, който мина транзит през България: САЩ са разтревожени от изграждането на българска територия на газопровода „Турски поток“, който пренася руски газ за Сърбия. Вашингтон се противопоставя на проекта и вече прие законодателство, което позволява налагането на санкции на фирми, които участват в строителството му.

Изявлението на двамата сенатори учудващо съвпада със старта на предизборната кампания в България и според анализатори, еднозначно показва, че САЩ определено внимателно ще следят ситуацията в България.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации