Велизар Енчев: Анексът със Скопие е дипломатически провал!

 Велизар Енчев: Анексът със Скопие е дипломатически провал!

След като вицепремиерът Каракачанов официално предлага анекс от 12 точки към договора за приятелство, това не е ли признание за неговия провал?

Днес научихме важна новина за българо-македонските преговори, но не от нашето правителство, а от македонските медии. Те ни информираха, че в последните дни на 2020 г. София е връчила на Скопие анекс от 12 точки към българо-македонския договор за приятелство, подписан на 1 август 2017 г. Според македонските източници България само повтаря старите условия към Република Северна Македония:

признаване на българските корени на македонския език, етнос и история, отказ от териториални претенции, редактиране на антибългарските страници в македонските учебници по история, литература и география, прекратяване на речта на омразата, премахването на антибългарски паметници от Втората световна война…

Всъщност става дума за отдавна известни български искания, сега оформени в анекс към споразумението между София и Скопие. Техен автор е Красимир Каракачанов, който преди два дни подхвърли новината за въпросния анекс в интервю за българска телевизия. При това положение изникват три логични въпроса:

След като вицепремиерът Каракачанов официално предлага анекс от 12 точки към договора за приятелство, това не е ли признание за неговия провал?

Ако договорът е провал, кои български министри са отговорни за съставянето и подписването му на 1 август 2017 г.?

Защо тези 12 точки не са влезли в договора, триумфално обявен от Каракачанов като „триумф на българската дипломация“?

Отговорите се налагат сами: Договорът е дипломатическият ни провал, защото в него присъства чл.2, даващ безусловна подкрепа за членството на Скопие в НАТО и ЕС, и отсъстват тези жизнено важни 12 точки. Отговорните за този провал министри са външният и военният, но вторият носи главната отговорност, защото е идеен вдъхновител на документа.

Въпросните 12 точки не влязоха в договора през 2017-а, защото още тогава щеше да е блокирано членството на Скопие в НАТО, а това водеше до открита конфронтация със САЩ, настояващи за членство на Македония в пакта по бързата процедура. На 1 август 2017-а правителството ни съзнателно си затвори очите за тези 12 точки. Тъй като провал на македонското членство в НАТО означаваше провал за военният министър Каракачанов, който щеше да си навлече гнева на Вашингтон.

Ето как личният интерес победи националния интерес на България!

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации