Александър Томов също е евромилионер в Люксембург – Разследване на Биволъ

 Александър Томов също е евромилионер в Люксембург – Разследване на Биволъ

Името на Томов изскача като част от мащабното разследване #OpenLux.

Активи на обща стойност над 6 млн. евро са концентрирани във фирмата “Лира Инвестмънт” (Lira Investments S.A.), която е собственост на политика Александър Томов. Разкритието прави сайтът Биволъ, в рамките на мащабното разследване #OpenLux, което осветлява собственици на активи в Люксембург.

Това е второто разкритие на Биволъ, след като преди 10 дни те анонсираха, че синът на конституционния съдия Константин Пенчев е милионер в Люксембург.

Името на Александър Томов като реален собственик, както и финансовата информация за “Лира Инвестмънтс” са в архива  OpenLux – международно журналистическо разследване, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия. Биволъ е българският партньор в проекта.

За разлика от конституционния съдия Константин Пенчев, първото българско публично лице, разкрито от Биволъ в международното разследване OpenLux, Александър Томов коментира охотно информацията за люксембургската му фирма. 

“Лира не е офшорна компания – нито данъците там са по- ниски, нито аз се крия като  собственик. Създадох фирмата, защото там търговското право е по закон от преди 100 години – при възникване на спорове може да разчитам на нормално право, предвидимо законодателство” – обясни Томов защо е предпочел именно тази данъчна дестинация.

Александър Томов

Този порив за прозрачност обаче е отскоро. В началото на милениума, въпреки публичния си ангажимент към ЦСКА, Томов се крие зад подставени лица и не се декларира като краен собственик на “Лира Инвестмънт”, която държи акциите на клуба.

Това се вижда и в българския Търговски регистър където фирмата “Лира Инвестмънтс” по документи няма нищо общо с Томов. През 2014 г. в България е регистриран клон на люксембургската фирма, който е българско юридическо лице и има български ЕИК. Като представител на люксембургската фирма-майка е посочен някой си Жан-Бернар Зеимет, а не Александър Томов. Краен бенефициер не е деклариран и до момента в Търговския регистър, въпреки изискването за осветляване на собствеността по ЗМИП.

Клонът в България е създаден “с оглед оптимизиране на работата в България и подобряване на оперативната дейност” свързана с дъщерното дружество “Професионален футболен клуб ЦСКА АД”.

Това обаче не е първата офшорка, чрез която Томов управлява акциите на ЦСКА. През 2006 г. когато той поема клуба от Васил Божков е използвана друга структура – International Sport Management Services S.A., също регистрирана в Люксембург.

Цялата статия можете да прочетете тук.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации