Синът на конституционния съдия Константин Пенчев е милионер в Люксембург, разкрива Биволъ

 Синът на конституционния съдия Константин Пенчев е милионер в Люксембург, разкрива Биволъ

Любомир Пенчев е притежател на активи на стойност над 1 милион лева във Великото херцогство.

Под мълчаливия и красноречив поглед на медиите и прокуратурата, преминава поредния огромен скандал, който Биволъ разкрива. Става въпрос за мащабно разследване в Люксембург, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия, а за България, партньор е сайтът за разследваща журналистика Биволъ. Разследването носи името #Openlux и включва корпоративни документи, финансови отчети и декларации за бенефициерни собствености от повече от 260 000 компании, обхващащи период от 1955 г. до декември 2020 г. Интересно е, че над 130 българи също попадат в обхвата на мащабния журналистически проект.

Първият сънародник, чийто инвестиции в Люксембург биват осветлени е синът на Константин Пенчев, настоящ конституционен съдия и бивш национален омбудсман.

Ето какво разкриват от Биволъ:

Любомир Константинов Пенчев е собственик на фирма в Люксембург, която има активи за 1,2 милиона лв. Фирмата е акционерно дружество с име “Промобел” (Promobelle S.A.) и се занимава с недвижими имоти.

Любомир Пенчев притежава 100% от акциите, сочат официалните данни от Регистъра на собствениците в Люксембург (RBE). Той е син на бившия депутат, председател на ВАС, омбудсман и настоящ конституционен съдия Константин Пенчев. Парите са се появили по сметките на фирмата през 2014 г. и източникът е заем от неизвестен субект. Същата тази година Пенчеви купуват два апартамента в София – на “Витошка” и “Раковска” за общо 600 000 лв. През това време Пенчев е 4-та година Национален Омбудсман на Република България, а синът му е едва първа година действащ адвокат в САК.

Общата сума на инвестициите на семейство Константинови за 2014 достига близо 1 милион евро!

И докато „биволите“ мучат… керванът си върви. Към разследването досега никой не прояви интерес, въпреки че става дума за сина на висш държавник, конституционен съдия – нито големите медии, нито прокуратурата.

От БОЕЦ обаче се заеха мълчанието да приключи и по-рано днес обявиха, че са внесли сигнал в прокуратурата за скандалното разкритие. Ето какво публикуваха те:

БОЕЦ не правим компомиси, внесохме сигнал до главният прокурор и ВКП (вх. № PRB202108942606I)  и изискваме от Гешев и прокуратурата незабавна процедура по сваляне на имунитета на Пенчев и образуване на досъдебно производство срещу него по сигнала ни. Да видим!

БОЕЦ
Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации