Без да иска, Карадайъ си призна, че ДПС е етническа партия

 Без да иска, Карадайъ си призна, че ДПС е етническа партия

Скандални изказвания на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, относно целите и идеите на партията му, влизат в остро противоречие с Конституцията. Прокуратурата засега мълчи.

За първи път в новата политическа история на България, страната е изправена пред безпрецедентен конфликт етническа партия – Конституция. Това се случва след скандални изказвания на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, по време на посещението му в Турция.

Според Анадолската агенция, Карадайъ се е срещнал с председателя на турския парламент Мустафа Шентоп в събота, пред който е споделил, че борбата на ДПС е да опази турската идентичност.

Той напомнил, че предците му са дошли от Турция преди 100-150 г. 

Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там (в България – б.р.). Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си.

Карадайъ

Изказванията на Карадайъ влизат в остър конфликт с българската Конституция и могат да бъдат счетени за заплаха на националната сигурност.

По въпроса с етническите партии, Конституцията е категорична. В член 11, алинея 4 е записано пределно ясно: Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.

От тук нататък, на ход е българската Прокуратура, която вече би трябвало да работи по казуса с ДПС.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации