ДПС се хвърли в защита на гражданина Делян Славчев Пеевски

 ДПС се хвърли в защита на гражданина Делян Славчев Пеевски

Оставали солидарни с крупния „бизнесмен“, докато САЩ не им представели убедителни доказателства защо Пеевски е включен в санкциите по Закона „Магнитски“.

Тези, които твърдяха, че ДПС били низвергнали Делян Славчев Пеевски и едва ли не се освободили от него, бяха опровергани от самото движение. Преди около час, пресцентърът на движението разпространи позиция, чиито основни опорни точки са – оставаме солидарни с Пеевски, той е бизнесмен, а не политик и не може да бъде субект на закона „Магнитски“, чакаме доказателства.

След общите приказки за върховенството на закона и борбата с корупцията, в съобщението следва интересната част:

Твърди се, че „Делян Славчев Пеевски („Пеевски“) е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.“.

„Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.“ (Чл. 3, ал. 1 от ЗПКОНПИ)

Напомняме, че г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година до сега, освен че е бил народен представител от ДПС.

ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. До тогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски.

От „Имате думата“ ще напомним на ДПС, че да си депутат е висша публична длъжност. Неслучайно гражданинът Пеевски фигурира и в регистъра на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Делян Пеевски е в Регистъра на лица, заемащи висши публични длъжности!
Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации