Мирослав Иванов анализира продажбата на Нова ТВ и Пеевските медии

 Мирослав Иванов анализира продажбата на Нова ТВ и Пеевските медии

Че сделката е реална и пазарна най-лесно ще се разбере по редакционната политика на изданията. За момента промяна не се наблюдава например в редакционната политика на Нова ТВ.

Финансовият журналист Мирослав Иванов е добре познат с публикациите си за вестниците „Пари“, „Капитал Daily“, а в последните години и с критичните си към властта публикации в личния си блог MiroIvanov.com.

Днес той публикува интересна ретроспекция за продажбата на вестниците на Делян Пеевски, които странно бяха включени в пакет с Нова ТВ.

Ето какво написа журналистът в личния си блог:

„Развълнувани сме да обявим тази сделка. България е привлекателен пазар за „Юнайтед Груп“ и бизнесът с „Телеграф“ добре допълва другите ни медийни активи тук, давайки ни липсващия компонент – печатни медии“. 

Така изпълнителният директор на холандската компания „Юнайтед Груп“ Виктория Боклаг коментира в прессъобщение придобиването на медийната империя на ДПС депутата Делян Пеевски.

Сделката за медийното наследство на Пеевски е толкова лишена от логика, че продължава да повдига все повече въпроси. Дори самото обявяване на подписването на споразумение излъчва противоречиви сигнали. 

Честа практика е страните по сделката да излъчат общо съобщение. В случая обаче продавачът Пеевски не е промълвил и дума за продажбата. Собствените му медии съобщиха за сделката без особен възторг и с доста плоски информации. Прессъобщението пък беше разпространено от слабо позната ПР компания, без работещ собствен уеб сайт. 

Още по-странно пък звучеше посланието от заглавието на съобщението: „Юнайтед Груп“ се съгласи да придобие българския вестникарски бизнес „Вестник Телеграф ЕООД“ от Intrust EAD“. Очевидният акцент тук е, че продавачът е бил активната страна.


Продажба от трети опит


Сделката между Пеевски и „Юнайтед Груп“ е трети опит на ДПС депутата да хариже медийната си империя на чужд купувач. Първият опит датира от 2014 г., когато медийната империя на Първият е от 2014 г., когато медийният бизнес а Пеевски се контролираше все още от неговата майка Ирена Кръстева през „Нова българска медийна група холдинг“. Тогава Кръстева опита да прехвърли дружеството на ирландската компания Мedia Maker Limited на бизнесмена Патрик Халпени (Patrick Halpenny). Халпени е бивш изпълнителен директор на медийната група Communiсorp, която е собственик на серия радиостанции в България, сред които „БГ радио“, радио „Сити“, „Радио 1“, „Радио 1 Рок“ „Вероника“, както и на телевизия „Сити“. Впоследствие тези активи преминаха през контрола на други компании с неясна собственост преди да се озоват в портфейла на собственика на Нова телевизия. 


Вторият опит на Пеевски да прехвърли медиите си на чужд собственик датира от 2018 г. Тогава за купувач беше представен изпълнителният директор на „Ню Бояна филмс” Ярив Лърнър.
И двата опита обаче така и не бяха довършени. 


Защо му е на Пеевски да продава

По време на второто и третото управление на Бойко Борисов ДПС депутатът от опозицията Пеевски се превърна в най-богатата публична фигура. Пеевски декларира серия от странни сделки с финансови активи главно от офшорни дестинации и с това си осигури чисти финансови възможности, с които да издържа медийния си бизнес.
Този медиен бизнес е приеман и като най-ценния актив на Пеевски. Макар и формално в опозиция ДПС депутатът очевидно много харесва управлението на ГЕРБ и Борисов. Това ясно личи от профила на медиите му, които са ярко проправителствени и (доскоро) яростно критични към политическите опоненти на Борисов. 


Без този актив, който освен за политически цели Пеевски успешно използва и за влияние в други интересни за него области като прокуратура и съд, фигурата му изгубила голяма част от лостовете си. Защо му е да го прави?


Защо им е на „Юнайтед Груп“ да купуват

Тук може би достигаме до най-необяснимата част на сделката. В нея няма никаква пазарна логика, въпреки неловките опити на  „Юнайтед Груп“ да посочат такава. „С „Телеграф“ като част от дейността ни, „Юнайтед Груп“ ще предлага пълния спектър от медийни услуги в България. Добавяме липсващото парче към пъзела, за да създадем 360-градусов бизнес тук“, коментира изпълнителният директор на „Юнайтед Груп“ Виктория Боклаг.


Сделката за медийната група на Пеевски идва след като „Юнайтед Груп“ вече придоби телеком оператора VIVACOM и собственика на Нова ТВ, редица сайтове и радио оператори „Нова Броудкастинг Груп“.


Именно с тези сделки „Юнайтед Груп“ опитва да представи и логиката на придобиване на вестниците на Пеевски. Това обаче е трудно да бъде прието безкритично, защото придобиваният сега медиен актив е силно токсичен.
Медиите на Пеевски са с изключително лоша репутация, печатните издания са със затихващ тираж, а сайтовете са лишени от репутация сред читателите, които потребяват качествена информация.


Сделка или не 

Че сделката е реална и пазарна най-лесно ще се разбере по редакционната политика на изданията. За момента промяна не се наблюдава например в редакционната политика на Нова ТВ. Въпреки заявените напускания на телевизията от няколко ключови фигури, свързвани с Пеевски, медията продължава да има открито проправителствена политика. Подобно поведение имат и вестниците на Пеевски, където смяна на собствеността все още реално няма. 


Ако „Юнайтед Груп“ ще искат наистина да подобрят репутацията на придобиваните медии и да наложат стандарти на работа, то първите сигнали ще дойдат през освобождаването на досегашни ключови хора. Но не само. Редакционната политика е нещото, което ще покаже доколко страната сделка с медиите на Пеевски е реална или по-скоро планирана „щета“ за купувача.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации