Не промяна, а подмяна и в агенция „Митници“

 Не промяна, а подмяна и в агенция „Митници“

Мариана Русева отново застава начело на ключово звено в главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“, след като през 2019 г. е била отстранена от същия пост, заради съмнение за умишлено проявена небрежност по отношение на акцизни проверки, свързани с конкретни фирми.

НЕ ПРОМЯНАТА, А ПОДМЯНАТА  на ръководни кадри в Агенция „Митници“ продължава да тече с пълна сила, информира Afera.Bg.

Мариана Русева отново застава начело на ключово звено в главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“. От миналата седмица Мариана Русева поема поста началник на отдел „Митнически мобилни групи“ в Централно митническо управление. Отделът, наброяващ повече от 70 служители, отговаря за извършването на митнически и акцизни проверки на стоки, фирми и физически лица на цялата територия на страната, включително и на граничните пунктове.

През август 2019 г. Русева беше отстранена от ръководната роля в отдела поради съмнение за умишлено проявена небрежност по отношение на акцизни проверки, свързани с конкретни фирми.

През март 2019 г., още докато Русева е началник на Митнически мобилни групи, проверяващи екипи установяват нелегална мащабна схема за разпространение на течни горива на територията на гр. София, като на паркинг в краен квартал на столицата откриват близо 70 000 л. гориво без необходимите документи за платен акциз. Въпреки че при проверката горивото е задържано, последващите действия в административно наказателното производство са извършени безконтролно и по начин, целящ потулването на случая. Поради съмнително проявено бездействие по продължаване на разследването на случая, допуснати процесуални нарушения в преписката и забавянето по съставяне на акт за установяване на административно нарушение, повече от половината от задържаното гориво е върнато на проверяваните лица, поради оказан натиск върху служителите на отдела за забавяне на преписките.

В последствие се оказва, че горивата се разпространяват от небезизвестния петролен бос Георги Самуилов, собственик на данъчен склад Инса в гр. Раковски и близката до него петролната база Интерспийд, в гр. София, кв. Казичене. Горивата се пускат в търговската мрежа без заплащане на дължимия акциз, което ощетява държавата с милиони левове. След сериозния гаф и съмнения за зависимости от определени кръгове, ръководството на АМ отстранява Русева от ММГ, като я преназначават без конкурсна процедура (каквато се изисква по закон), на длъжност началник сектор Борба с наркотрафика, където ръководи митническите служители от въпросния отдел, работещи на граничните пунктове Кулата, Калотина и Гюешево.

В този период не е постигнала никакви резултати в борбата с контрабандата и наркотрафика, като е изолирана от всякаква оперативна дейност, без глас във взимането на ръководни решения в звеното.

Русева се спряга като близка с Татяна Дончева, както и с настоящия зам. директор Румен Данев и се връща отново като началник на „Митнически мобилни групи“ със заповед за съвместяване на длъжността. Паралелно с това е направен „вътрешен“ конкурс специално за бившата баскетболистка, който не е обявен никъде, както е определено в нормативните актове, определящи постъпването и повишението в държавните агенции, с цел тя да е единствен кандидат за позицията.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации