Румен Радев: Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет

 Румен Радев: Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет

Президентът Румен Радев направи кратко изявление по време на участието си в честванията на връх Шипка.

„Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет“ – с тези думи президентът Румен Радев започна краткото си изявление за медии на връх Шипка. Той посочи, че въпреки това хората имат достойнство и отново са там. „Българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрани. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи“, добави президентът.

Малко по-късно, Президентът произнесе и традиционното си слово:

Скъпи съотечественици,

Трети март е и отново хиляди сме пред храма на свободата.

Искам да попитам всички българи: очаквали ли сте, че някога, някой ще се осмели да Ви забрани да се качите на Шипка?!Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото Ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?! Шипка е място свято, Шипка е костница на „шепата спартанци“: нашите опълченци и воините на руския император Александър II, нашият Освободител.

Вазов е рекъл за опълченците: „България цяла сега нази гледа“. Истината е, че България винаги, във всяка епоха, гледа всеки един от нас. Героичните епоси са рядкост, но достойнството и характерът са подложени на изпитание всеки ден.

С присъствието си на историческия връх Вие, скъпи съотечественици, помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация.

Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне.

Скоро и нашето време ще бъде в историята. От нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас.

Едно е ясно: историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои.

Нужна е вяра, нужно е усилие, дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът.

Честит празник на всички Вас!

Да живее България!

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации