Руското посолство: Официалните контакти лесно може да бъдат скъсани, но връзките между хората са нерушими

 Руското посолство: Официалните контакти лесно може да бъдат скъсани, но връзките между хората са нерушими

Това пишат в коментар на своята страница от дипломатическото представителство на Русия в България.

Официалните контакти лесно може да бъдат скъсани, но връзките между хората са нерушими, пишат на своята фейсбук страница от Руското посолство в България, по повод 143 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България:

Доближихме този етап, имайки едно от най-ниските нива на взаимодействието за цялата ни дълга обща история. Дори през годините на Втората Световна война и двата дипломатически представителства – както руското в София, така и българското в Москва – са функционирали нормално. Днес контактът с официалните власти по инициатива на българската страна практически не се поддържа, на дейността на Посолството се поставят какви ли не спънки. Провежда се целенасочена работа по минимизиране на руското присъствие в България, скъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на съвместното ни минало.

В същото време констатираме, че народите на Русия и България продължават да си възприемат с топлина и симпатия. Благодарни сме на хиляди български граждани, които се грижат за монументите на руските воини, сражавали се за свободата на България. Признателни сме на приятелите, които продължават да ни помагат и подкрепват дори в днешната сложна ситуация. С уважение се отнасяме към представителите на обществеността и медиите, които отстояват правото за плурализма на мненията в условията на доминиращата медийна русофобия.

И макар на днешния етап бъдещето на руско-българските отношения е мъгливо, цялата ни съвместна история доказва, че трудностите са разрешими. За 143 години сме преодолели немалко сложности, но всеки път волята на народите ни е допринасяла за нормализиране на отношенията. Убедени сме: официалните контакти лесно може да бъдат скъсани, но връзките между хората са нерушими.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации