Нов Мистър 10% е заместник-министър в МРРБ?

 Нов Мистър 10% е заместник-министър в МРРБ?

Тодор Стоянов, снимка: Blagoevgrad-News.Com

Може ли да те освободят от длъжността служебен заместник – министър в МРРБ заради поискана комисиона от 10%, а след това да те върнат в настоящия служебен кабинет и първата ти работа да е освободиш служителя, който е подал сигнал срещу теб?! Може, и Тодор Стоянов от „Агора България“ разказва за това.

За скандални назначения в Министерството на регионалното развитие и благоустройството сигнализира Тодор Стоянов. Стоянов беше неизменна част от протестите срещу Борисов през 2020 и 2021 г., а след това стана учредител на гражданската инициатива „Агора България“. Доскоро той е работил в МРРБ като директор на дирекция „Държавна собственост“, но тези дни е освободен, под благовидното оправдание „не отговаря на критериите за заеманата длъжност“. Оказва се, съвсем други, лични мотиви седят зад освобождаването на Стоянов.

Кой е новият мистър 10% и защо той има личен мотив да освободи Стоянов?

През есента на 2021 г., пътностроителна фирма, извършила ремонтни дейности по пътища в община Кърджали по Оперативна програма Регионално развитие,  на която държавата дължи плащане от около 2 млн. лв. получава предложение – срещу комисиона от 10 % да си получи плащането безпроблемно и бързо. Предложението идва от Захари Христов, тогавашен заместник-министър в МРРБ, твърдят от Blagoevgrad-News, а Тодор Стоянов потвърждава, че той лично разбира за схемата, след като от изнудваната фирма отказват да платят комисионата и отнася въпроса до тогавашния министър Виолета Комитова.

Тя от своя страна  го свежда до знанието на главния секретар на президента Радев тогава – Димитър Стоянов  и той приема собствениците на среща в президентството.  Шокиран от информацията, която получава, Стоянов води представителите на фирмата при президента  Радев,  който също е потресен от чутото и е категоричен,  че подобни действия са недопустими. Два дни по-късно,  Захари Христов е освободен от поста, от служебния тогава премиер Стефан Янев.

До 4. август тази година, когато някак си Захари Христов отново става заместник – министър в МРРБ, а Тодор Стоянов е освободен от длъжността си, съобщават от Blagoevgrad-News.

Мотив за освобождаването на Тодор Стоянов е, че той не отговаря на изискванията за заеманата длъжност. Това става, само ден след връщането на Захари Христов в МРРБ. Формалната причина е, че за длъжността му се изисква достъп до класифицирана информация, какъвто му е отказан,  при поредна проверка в края на миналата година. 

Историята с достъпа на Стоянов до класифицирана информация обаче, е не по-малко интересна. През последните 15 години, той е имал такъв достъп, а проверките, които се правят на 5 години  за подновяването му са минавали безпроблемно. Четвъртата проверка, която съвпада с периода на разплитане на историята с исканата комисиона обаче, се оказва неуспешна и ДАНС отказват да му дадат достъп. Веднага след отказа, който Стоянов обжалва е изваден от списъка с длъжностите, които се нуждаят от такъв достъп и той продължава да работи безпроблемно в министерството.

Всичко се променя, ден след връщането на Христов в МРРБ, оказва се, че без да разбере Стоянов отново е вкаран в списъка от длъжности, които се нуждаят от достъп до класифицирана информация и е освободен, на основание, че той не разполага с такъв.

Проверка на Мариета Димитрова от Blagoevgrad-News показва, че в подобни случаи, първо се дава възможност на въпросния служител да кандидатства за достъп, или се преназначава временно на друга длъжност. Такива възможности обаче, Тодор Стоянов не е получил и директно е освободен. Както самият той предполага, вероятно заради участието му в срещите, довели до изобличаването на Захари Христов, както  и противопоставянето му на опитите на Николай Копринков, да кадрува в ресорите на МРРБ.

За регулярни опити за кадруване на Копринков, разказва Тодор Стоянов, който твърди, че е ставал свидетел на случаи, в които първият носи папки със CV-та на различни хора за назначаване, по време на първото и второто служебно правителство на Радев.  Стоянов разказва и за опити от страна на Копринков да повлияе на Виолета Комитова, за да бъде уволнен самият той, които се оказали неуспешни, за това и предполага, че към сегашното му освобождаване имат отношение, както З. Христов, така и Н. Копринков.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации