Скандалът с незаконните трансплантации достигна до Украйна

 Скандалът с незаконните трансплантации достигна до Украйна

Украински сайт отразява скандала с незаконните трансплантации в болница „Лозенец“ и припомня за трагичния случай на млад украинец, който продал бъбрека си, за да вдигне сватба, но след месец починал.

Украинският сайт Strana.UA отрази скандала с незаконните трансплантации в болница „Лозенец“. Припомняме, че според информацията, която бе оповестена, голяма част от донорите на органи са били рускоговорящи граждани от бившите съветски републики. Ето какво пише Strana.UA в своя репортаж:

Поради липса на пари украинците продължават да продават органите си в чужбина. Този път в България избухна голям скандал, заради незаконни трансплантации с участието на нашите сънародници като донори. Там органите на украинци са били трансплантирани на богати граждани на Япония, Израел и Оман.

Имайте предвид, че това не е първият скандал с украинци, които стават донори на органи за богати чужденци.

„Страна“ разказва как и защо се случва това.

От 50 хиляди долара за бъбрек, на донора се плащат 5 до 15 хиляди.
Оказа се, че в болница „Лозенец“, известна още като бившата правителствена болница, една от най-големите в България, са били правени тайни трансплантации на органи.

Според министъра на здравеопазването на България Стойчо Кацаров, през последните две години там са извършени множество бъбречни трансплантации от живи донори.

Документите сочат, че донори на бъбреци са млади хора от Украйна и Молдова, а получателите са граждани на Израел, Япония и Оман. Донорите са преминавали границата под измислени имена и с фалшиви документи, доказващи, че са роднини на органополучателите.

Подозренията за нарушаване на правилата за трансплантация в страната възникват отдавна. Това обаче за първи път е потвърдено от правителството.

Министерството на здравеопазването вече уволни директора на болницата Любомир Спасов, който беше начело на лечебното заведение от 1998 година.

„Цената е била 25 хиляди долара за бъбрек и повече, но това е, което е било платено официално, друга част е идвала от здравната каса. Тоест получателите са плащали от 50 хиляди долара за бъбрек. Самият донор е получавал само 5-15 хиляди долара. Не е ясно дали болницата е измислила фалшиви имена на получатели или е била мащабна схема – с фалшиви паспорти на границата. Известни са само имената на донори от Украйна – Валентин, Артем, Руслан и други. Някои от тях бяха са били в Европа, за да припечелват и са решили да припечелят допълнително по този начин “, каза българският журналист Ивайло Йолчев пред„ Страна “.

„Поради пандемията работата е трудна, много от моите познати търсят възможност да печелят повече. И се съгласяват да продадат бъбрек или дори част от черния си дроб. Така че можете да спечелите около 5 хиляди долара, понякога и повече“, – каза пред Страна Олга Федив, жена от Лвов, която през последните години е работила като чистачка и медицинска сестра в няколко страни от ЕС.

Продаде бъбрек, направи сватба и умря

И така, в района на Лвов преди няколко години имаше трагичен инцидент, когато 20-годишно момче продаде бъбрек в чужбина, за да организира пищна сватба в родината си. Умря месец по-късно.

Преди сватбата човекът казал на семейството си, че уж е заминал да работи в чужбина. По-късно се върнал с 15 хиляди долара от пътуването.

Месец след тържеството украинецът умира. Тогава е открит белег на тялото на мъжа – на мястото на извадения орган. На кого и къде е продал бъбрека, не е установено.

Според Йолчев, украинските донори са били намирани от посредници. Те също така са намирали донори за тайни трансплантации на органи в болници в съседна Турция.

Според експерти стотици милиони долари се въртят на нелегалния пазар на трансплантации.

„Купуването и продажбата на органи са незаконни в повечето страни. Независимо от това се извършват тайни трансплантации, има дори транснационални престъпни банди в сянка, които включват висококвалифицирани лекари. По-специално, много клиники на „черни трансплантолози“ се намират точно в Турция, както и както в Китай и Египет“, казва Вадим Резниченко, експерт по трафика на хора и трансплантацията на черно.

Бъбреци от украинци на богати чужденци също са трансплантирани в Казахстан. Преди две години в град Шимкент беше задържан главният лекар на градската болница Абилай Донбай, който беше обвинен в извършване на незаконни операции за трансплантация на човешки органи.

Според разследването от 2017 г. в Казахстан действа престъпна група, която привлича узбеци, киргизи и украинци като донори. Получатели са били богати чужденци, главно от Израел.

А през ноември миналата година в Истанбул, Турция, бяха арестувани повече от 12 човека, включително няколко украинци, които възнамеряваха да продадат своите органи.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации