Адвокат Минчо Спасов за претърсванията в МВР: Империята отвръща на удара

 Адвокат Минчо Спасов за претърсванията в МВР: Империята отвръща на удара

Прокуратурата оказва натиск на служителите, които са показали готовност да разследват незаконни действия, породени от самата прокуратура, смята адвокатът.

В късните часове на вчерашната вечер, след като стана ясно, че прокуратурата е нахлула в Главна дирекция „Национална полиция“ във връзка с разследване срещу полицая Ангел Папалезов, журналистът Димитър Стоянов от Bird.Bg, взе кратко интервю на адвокат Минчов Спасов, който ще защитава Папалезов.

Адвокат Спасов, каква е ситуацията към момента с това претърсване в сградата на Главна дирекция „Национална полиция“?

Много интересно съвпадение се получава. Служителят, който е обект на разследването е определен в групата за разследване на незаконните подслушвания, определен е от министъра на вътрешните работи, и изведнъж той е претърсен по едно производство, което се води от началото на годината.

Интересен факт е, че наблюдаващ прокурор е дясната ръка на господин Гешев – господин Ангел Кънев, който е бивш полицай от Елховското районно управление на полицията.

В определението, с което съдията от специализирания съд Станимир Миров е разрешил това процесуално – следствено действие, са посочени много странни мотиви – логистика, търговия с влияние и други неща, които не фигурират като престъпление в Наказателния кодекс. Странна формулировка има, че въпросният мой подзащитен Папалезов е подпомагал Министерство на културата и МВР, което е него задължение… поне така е формулирано заключението на съдията.

Какво е престъплението, какво е изпълнителното деяние тук?

Посочени са поне 5-6 състава, касаещи организирана престъпна група, свързана с културно – исторически ценности. Господин Папалезов, между другото е шеф на сектора, който отговаря за културно – историческото наследство и в неговите задължения е именно разследването на евентуални престъпления в този аспект, и контакти с Министерство на културата, МВР, взаимодействие между двете министерства и т.н.

Вие свързвате ли този обиск по някакъв начин с факта, че сега е, или поне е бил част от експертната група, която проверява законността на използваните специални разузнавателни средства по време на изборите и по време на протестите?

Очевидно, че след тези събития, ще се наложи той да бъде изтеглен от тази група по разследване на незаконните подслушвания и моето тълкувание е, че империята отвръща на удара. Прокуратурата оказва натиск на служителите, които са показали готовност да разследват незаконни действия, породени от самата прокуратура.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации