Брутална цензура: Светослав Трайков беше заглушен във Фейсбук за 30 дни!

 Брутална цензура: Светослав Трайков беше заглушен във Фейсбук за 30 дни!

Изтриване или блокиране на неудобни на властта профили се наблюдава в социалната мрежа Фейсбук през последни дни.

Съмненията, че социалната мрежа Фейсбук дава възможност на властите да заключват профили на критикуващи ги потребители и дори да трият съдържание за пореден път се потвърдиха. Това се случва в момент, когато единствения адекватен начин да се води предизборна кампания остава чрез интернет, след като бе направено и невъзможното истинска предизборна кампания да няма. Така, профилите на неудобни на властта кандидати за депутати, стават мишена за „виртуален“ обстрел.

В неделя, кандидатът за народен представител от 23-ти МИР, София от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ Светослав Трайков получи 30 дневно ограничение, което му забранява да пише и коментира нищо, което ограничение ще му попречи да прави адекватно предизборната си кампания в интернет. Ограниченията включват освен забраната за публикуване на статуси, така и за пускане на реклама свързана с политическата кампания.

Въпросите във връзка с тази брутална цензура са много, като например дали Фейсбук контролира блокирането на потребителски профили от правителствени служби за сигурност или те имат правомощията да взимат самостоятелни решения в тази посока, а тази поредна случка показва, че чужда компания влияе пряко на изборите в суверенна държава и съдейства за запазването на статуквото на власт.

Поводът за бруталната тридесетдневна цензура е коментар на кандидата Светослав Трайков, под статус на приближената до ГЕРБ журналистка Соня Култуклиева и ограничението бе получено минути след като той си позволи да критикува внушенията, която Култуклиева правеше.

В коментара си, Трайков използва израза, който стана популярен след наглата обида от Борисов към журналистите, а именно „мисирки“.

„111 място по свобода на словото е напълно заслужена, а даже може би сме на твърде високо място. Очевидно социалните мрежи са в договорка с ГЕРБ и косвено им помагат в предизборната кампания заглушавайки гласът на опозицията“ коментира Трайков.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации