Хронология на един „покрит“ скандал

 Хронология на един „покрит“ скандал

Депутатите не видяха проблем с акциите на държавната ББР в ПИБ – нито с цената, нито с разминаването в броя им.

Акции закупени за 5 лева при тогавашна пазарна цена 2,70 лв. и настояща 1,80 лева. Разминаване в действителния брой на закупените права и акции, късопаметни министри, хиляди въпросителни. Никой не пожела да попита дали държавата е ощетена с над 50 млн.лв. от покупката на акции на „Първа инвестиционна банка“ АД чрез държавната Българска банка за развитие. А „последния пирон“ по случая, удариха депутатите…

Днес, 20.01.2021 г. в пленарната зала на Народно събрание, депутатите обсъдиха и
приеха доклада на Временната комисия по повод придобиването от „Българска банка за развитие“ АД на 28 265 200 акции от капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД.
Според управляващото мнозинство от депутати (ГЕРБ и ОП) проблеми при сделката
няма.

„Придобиването на акциите в Първа инвестиционна банка (ПИБ) представлява
стратегическа инвестиция, свързана с разширяването на оперативния потенциал на
Българската банка за развитие (ББР), а не спекулативна транзакция в търсене на
финансов ефект“
. Това е основната констатация в доклада на Временната анкетна
комисия, която беше създадена през юли миналата година. Със 102 гласа „за“ днес
депутатите в пленарната зала одобриха доклада от работата на комисията.

Документът няма да бъде изпратен в прокуратурата въпреки предложението на опозицията. Според БСП държавата е ощетена с 50 млн. лв. след придобиването от Българска банка за развитие на акции от капитала на Първа инвестиционна банка.

А дали всичко е наред и има ли повод за проверки и по-сериозно разследване на сделката, ще разберете от хронологията, която направихме от публикации в мрежата.

Хронология на скандала, който покриха

06/06/2020

На 03.06.2020 г. в Народно събрание при представянето на новото ръководство на
Българска банка за развитие, тогава все още в качеството си на принципал на банката, министърът на икономиката Емил Караниколов заявява, че не знае нищо за слуховете, че ББР може да участва в капитализацията на Първа инвестиционна банка. Тогава Караниколов не пожелава да коментира и какво се случва със скандалния многомилионен заем, даден на колекторска фирма, и изразява увереност, че параметрите на банката са отлични.

09/06/2020

На 09.06.2020 г. става ясно, че няма никакъв интерес към акциите от увеличението на
капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД
, доколкото емисионната им цена е в
пъти по-висока от пазарната.
По тази причина, всички издадени права за записване на нови акции трябва да бъдат предложени за продажба на аукцион, организиран от Българска фондова борса.

10/06/2020

На 10.06.2020 г. на Българска фондова борса е проведен аукционът за продажба на правата за участие в увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. С две сделки са закупени всички издадени 110 000 000 права, а именно:

– една сделка за 108 000 000 права, които дават право за записване на 39 272 727 броя акции от увеличението на капитала на ПИБ

– една сделка за 2 000 000 права, които дават право за записване на 727 273 броя акции от увеличението на капитала на ПИБ

Обърнете внимание на броя закупени права и възможния брой акции за записване, защото след няколко дни се оказва, че обявените като вече закупени от ББР акции от увеличението на капитала на ПИБ не отговарят на нито една от двете сделки.

Необходимо е да се уточни, че след 10 юни, търговия с права, съгласно условията на емисията и правилата на БФБ не е възможна.

Информация за двете сделки за известно време беше налична на сайта на Българска фондова борса и специализирани информационни медии, но след това мистериозно беше блокирана или просто изчезна. Все пак, се намират запазени изображения на тази информация, а и тя може лесно да бъде изискана при проверка от БФБ и Инвестиционния посредник обслужил публичното предлагане.

Часове по-късно в предаването „Лице в лице“ по bTV, министърът на икономиката Емил Караниколов се оказва, че е знаел, но е премълчал или по-скоро излъгал депутатите на 03.06.2020 г. за участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ, доколкото в качеството си на принципал (по това време) на ББР, няма как да не знае за сделка, която подлежи на одобрение от Надзорния съвет на банката, в който участва, тогавашния зам.-министър, а сега министър на икономиката Лъчезар Борисов. Ето публикуваната информация във връзка с това участие на Емил Караниколов:

„Държавата е участвала в капиталовата адекватност на една от частните търговски банки у нас. Това признава министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Съжалявам, че преди няколко дни ми се наложи да спестя част от тази информация пред една ваша колежка, но ако бяхме обявили от ден първи, че държавата ще участва в тази процедура, щяхме да демотивираме частния сектор“, допълва още той.

„Ситуацията е много тежка, предвид пандемията няма толкова инвеститори, те седят и изчакват какво ще се случи на световния пазар. От тази гледна точка нас сроковете много ни притискат и държавата трябваше да участва. Ние влизаме в един допустим портфейл, в петък (12 юни) ще излезе повече информация. Ако преди бяхме казали, че държавата ще участва, нямаше да влязат частници. Държавата, за да изпълни тази национална стратегия, се наложи да направи този буфер“, добавя Караниколов.

„Няма да скрия, че държавата участва в част от изкупуването. Не знам в какво съотношение, ще се разбере в петък, когато ще има официална информация. Тогава ще бъдат обявени проспектите“, обявява тогавашният икономически министър.

11/06/2020

На 11.06.2020 г. по темата с увеличение на капитала на ПИБ, участие взема и премиерът на България.

„Вчера минаха аукционите. С комисар Маргрете Вестагер довечера имам разговор, за да можем да сме сигурни, че абсолютно всичко, което касае Банковия съюз, това е най-важното за българите, е наред. Продължаваме да прибираме стотици милиони от КТБ и от други фондове, които бяха изнесени, а в същото време Банковият съюз гарантира това да не може да се случи. Затова е този контрол на Европейската централна банка. За банковата ни система това е изключителен успех и дисциплина и в същото време гаранции за вложителите в банките“, посочва Борисов във Варна.

Големите въпросителни

От показаната хронология изникват няколко неприятни за управляващите въпроса:

Кога те казват истината?

Когато твърдят, че нямат информация (която, с оглед служебното им положение трябва да имат), че ББР ще участва при увеличението на капитала на ПИБ, или когато твърдят, че не е ясно с какъв размер участва ББР, при положение, че видно по-голямата сделка на аукциона е за 108 000 000 права, даваща право за записване на 39 272 727 броя акции от увеличението на капитала на ПИБ.

Защо се получава разлика между купените права и броя на акциите, спрямо официалната сделка на БФБ?

Видно от приложеното по-нагоре изображение, държавата е закупила 108 000 000 права, които са и дали право да запише 39 272 727 броя акции. Как тогава ББР записва с над 30 милиона броя права по -малко (77 729 300), даващи правото да бъдат записани 28 265 200 акции от увеличението на капитала на ПИБ (което е с 11 милиона по-малко от обявеното в сделката)?

От къде се появява другият крупен „инвеститор“?

Основателен въпрос, при положение, че другата сделка на аукциона е едва за 2 000 000 права, даващи право за записване на 727 273 броя акции от увеличението на капитала на ПИБ. Допълнително, странна е връзката на този „инвеститор“ с чешкото дружество, предложило по думите на Васил Божков да закупи 50% от хазартния му бизнес, нещо което беше потвърдено от самото дружество, с уточнение, че до оферта не се е стигнало.

-Защо някой намира за допустимо държавата да бъде ощетена с близо 50 млн. лв. след придобиването, доколкото съществуват различни механизми за капитализацията на ПИБ, при които не беше нужно да се наливат държавни пари или придобиването да се извърши по пазарни цени?

Това действие обаче може да се отдаде и на невежество, като се има предвид казаното от Бойко Борисов:

„Изрично ще бъде записано, че ПИБ ще си изкупи акциите и ББР няма да загуби нищо. Държавата чрез ББР взима акции на ПИБ, но тя ще си ги изкупи с лихвите обратно“,

Самото изказване не е стенографирано, защото противоречи на законите, но звучи добре пред електората, който явно е с къса памет.

С оглед на изложените факти, може да се предположи, че с основание управляващото мнозинство не желае докладът на Временната комисия по повод придобиването от „Българска банка за развитие“ АД на 28 265 200 акции от капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД, да бъде предаден на прокуратурата, но току виж тя се заинтересувала, ако главният прокурор Иван Гешев реши да си го причини.

Доколкото наближават избори, а обикновено тогава прокуратурата е основен играч, с право управляващите не рискуват да влезнат „в устата на вълка“. Но, какво мисли той по въпроса?

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации