Велислав Минеков: Нещата в моето министерство са потресаващи

 Велислав Минеков: Нещата в моето министерство са потресаващи

Огромни нарушения и безразборно харчене по евро проекти са само част от схемите, разкри Министърът на културата. Той говори за скандално ниски наеми на имоти за свои хора и партии, колекцията на Васил Божков, Емил Кошлуков, пилеенето на средства, тежкото състояние на НДК, което той нарече умишлен опит за приватизация.

Министърът на културата Велислав Минеков даде пресконференция, на която изнесе скандални данни за дейността на повереното му министерство. Той започна от ремонта на Ларгото в София, за който от ОЛАФ са поискали да бъдат върнати в бюджета на ЕС 4,5 милиона евро, заради измами по проекта.

Подобно било положението в националната галерия „Квадрат 500“. За злоупотреби при реализацията на проекта вече имало достатъчно доказателства, които щели да бъдат изпратени в Европейската прокуратура.

Велислав Минеков, спомена и за безумно изхарчени евро средства, използвани за имитацията на крепост на стойност над 1,6 милиона евро.

Относно арестувания при спецакция полицай Ангел Папалезов, Минеков заяви, че му е ясно какво се е случило, а историята определи като комична. Според министъра, Папалезов бил най-компетентният в момента, но той е трябвало да бъде наплашен, за да не работят заедно и да не стигнат до разкритията , които е направил през годините, включително и за колекцията на Васил Божков. Минеков допълни, че ще продължи работата си с Папалезов и ще търси неговите съвети.

Министърът обяви, че с помощта на законодателни промени инициирани от ВМРО, Народното събрание е узаконило колекцията на Божков и е дало възможността тя да бъде показвана навсякъде по света. Със знанието на тогавашния министър на културата, колекцията вече 3 пъти била напускала България. Че Божков не е взел колекцията си със себе си в Дубай, Минеков го нарече чудо.

По време на пресконференцията, Минеков разкри и за дадени имоти под наем, за буквално жълти стотинки на Петьо Блъсков. Според министъра, имало още доста скъпи имоти, които се ползват буквално без пари от частни лица.

Минеков даде информация и за състоянието на НДК. Към 1. януари 2020 г., загубата на двореца на културата била 86,5 милиона лева. Министърът допусна, че това е скрит опит за приватизация, тъй като загубата представлявала над 50% от бюджета на цялото министерство. Въпреки това, Минеков нямало да допусне приватизацията да се случи. Той се запита и колко плаща бившата управляваща партия за офисите си в НДК и какво общо има партията с културата.

Министърът заяви, че е попитал СЕМ дали е било законно националната телевизия да прекъсне редовната си програма, за да излъчва брифинг на ГЕРБ, но отговор така и не получил. Минеков се усъмни в професионалните качества на Емил Кошлуков и поиска справки от НАП, НОИ и СЕМ дали наистина е работил в телевизия „Алфа“ в последните години преди да оглави БНТ. Професорът поиска да разбере и какво се е случило с Кошлуков по отношение на участието му в телевизионни проекти, свързвани с Делян Пеевски, като TV7, например.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации