Южноафриканският лекар, който би тревога за варианта омикрон: симптомите са „необичайни, но леки“

 Южноафриканският лекар, който би тревога за варианта омикрон: симптомите са „необичайни, но леки“

Д-р Анжелик Кутзи забелязва иначе здрави пациенти, показващи необичайни симптоми и се притеснява как новият вариант може да навреди на възрастните хора.

Първият южноафрикански лекар, който предупреди властите за пациенти с варианта омикрон, каза пред The Telegraph, че симптомите на новия вариант са необичайни, но леки.

Д-р Анжелик Кутзи заяви, че за първи път е помислила за възможността за нов вариант, когато пациенти в нейната натоварена частна практика в столицата Претория започнали да идват по-рано този месец със странни симптоми на Covid-19.

Пациентите включват млади хора от различен произход и етнос със силна умора и шестгодишно дете с много висок пулс, каза тя. Никой не е страдал от загуба на вкус или мирис.

Симптомите им бяха толкова различни и толкова по-леки от тези, които лекувах преди

казва д-р Кутзи, общопрактикуващ лекар от 33 години, който председателства Южноафриканската медицинска асоциация, заедно с ръководенето на практиката си.

На 18 ноември, когато четирима членове на едно семейство дават положителна проба за Covid-19 с единствен симптом пълно изтощение, тя информира Консултативния комитет по ваксините в страната.

Тя казва, че общо около 20 нейни пациенти са дали положителна проба за Covid-19 със симптоми на новия вариант. Те били предимно здрави мъже, които посетили кабинета ѝ с чувство за екстремна преумора. Около половината от тях не са били ваксинирани.

Имахме един много интересен случай, дете на около шест години, с температура и много висок пулс и се чудех дали да я приема. Но когато я проверих два дни по-късно, тя беше много по-добре

Д-р Кутзи, която информира други африкански медицински асоциации в събота, даде да се разбере, че всички пациенти са здрави, но тя се притеснява, че новият вариант все още може да удари по-възрастните хора – със съпътстващи заболявания като диабет или сърдечни заболявания – много по-тежко.

Това, за което трябва да се тревожим сега е, че когато по-възрастните хора са заразени с новия вариант и ако не са ваксинирани, ще видим много хора с тежка форма на заболяване

Демографията в Южна Африка е много различна от тази в Европа. Само около шест процента от населението е на възраст над 65 години. Това означава, че за по-възрастните хора, които са по-уязвими към вируса, ще е нужно доста повече време, за да се заразят.

Два случая на омикрон в Обединеното кралство

Вариантът B.1.1.529, който сега се нарича omicron, беше идентифициран за първи път в Ботсвана на 11 ноември. Сега е открит в Обединеното кралство, както и в Южна Африка, Израел, Холандия, Хонконг и Белгия.

Това е най-мутиралата форма на Covid-19, открита досега, с 32 мутации на шиповия протеин. Учените са загрижени, че мутациите могат да му позволят да избегне съществуващите ваксини и да се разпространи бързо.

Два случая на омикрон вече са открити в Обединеното кралство, като двама души в Есекс и Нотингамшир са дали положителни тестове за новия вариант.

Служители на Обединеното кралство са заети да претърсват бази данни за тестване за всякакви други признаци на варианта на омикрон, не на последно място, защото имаше много южноафриканци в района на Туикенам в югозападен Лондон за мача между Англия и Южна Африка миналата събота.

Южноафрикански учени казват, че омикрон стои зад експлозия от случаи в провинция Гаутенг в страната, където се намират търговската столица на страната Йоханесбург и Претория. Случаите са се увеличили от около 550 на ден миналата седмица до почти 4000 на ден в момента.

Обединеното кралство, САЩ, ЕС и Израел спряха пътуването до и от Южна Африка и петте околни страни: Ботсвана, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибия и Зимбабве. Правителството на Обединеното кралство добави Ангола, Малави, Мозамбик и Замбия към червения списък за пътуване в неделя.

Западната забрана за пътуване предизвика гняв сред южноафриканците, като мнозина твърдят, че са наказани за това, че имат изключителни изследователски институции и са прозрачни относно своите открития.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации