Властите в Ботсвана: Омикрон – от леки до никакви симптоми

 Властите в Ботсвана: Омикрон – от леки до никакви симптоми

Заместник-министър сподели първите наблюдения на африканската държава относно новия вариант на ковид.

Нито един от идентифицираните досега случаи с вариант Омикрон не е изисквал хоспитализация или кислородна помощ, заяви днес пред парламента на Ботствана заместник-министърът на здравеопазването Сетомо Лелатиссве.

Симптомите, наблюдавани досега, не са като при делта варианта, който предизвика третата вълна в Ботсвана, причинявайки рекордните 573 смъртни случая през юли, допълни той.

Според заместник-министъра, от 15-те случая, регистрирани в Ботсвана, трима заразени са показали леки симптоми, докато останалите не са имали никакви симптоми. Интересно е, че всички от проявилите леки симптоми са били ваксинирани.

Добрата новина е , че всички идентифицирани заразени, чиято карантина е все още активна в Ботсвана, са в последните си дни на изолация и скоро ще бъдат освободени, обяви Лелатиситве.

Четири първоначални случая, които са били чужди граждани на дипломатическа мисия, са напуснали страната след диагнозата им.

„Това не означава, че не приемаме варианта много сериозно. Нашите учени го изучават отблизо. През следващите две до три седмици ние настояваме всеки открит положителен случай да бъде подложен на геномно секвениране, за да можем да преценим докъде е нараснал новият вариант“, каза Лелатиситве.

Ботсвана беше първата страна, открила новия вариант, като геномното секвениране приключи на 24 ноември.

Случаите на COVID-19 в страната обаче остават ниски с актуализация от правителството тази вечер, показваща 602 активни случая към 26 ноември. Досега страната е ваксинирала напълно 33,3 процента от възрастните, като 60,2 процента са получили първата си доза.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации