Хакери сринаха сайта на МРРБ по поръчка на ГЕРБ

 Хакери сринаха сайта на МРРБ по поръчка на ГЕРБ

Целта на атаката е да се подсили усещането, че 30-те мафиотски фирми от обкръжението на ГЕРБ, които рекетират министерството, са подкрепяни от международната организация на „Анонимните“.

Поредна атака срещу държавна институция бе осъществена по поръчка на ГЕРБ тази вечер. След като преди 2 седмици, евтини хакери успяха да блокират сайта на НСИ, където се извършваше националното преброяване, днес същата организирана престъпна група е поставила на прицел сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според наши източници, атаката срещу сайта на МРРБ е започнала малко преди 20 ч., непосредствено след като в „ПИК“ публикуват съобщение, че сайтът на министерството е хакнат от „Анонимните“. Интересно е, че информацията се появява секунди преди началото на хакерската атака, което означава, че статията е била написана предварително, коментират запознати.

В същото време, чрез анонимен имейл, много български медии получават съобщение, че сайтът на МРРБ ще бъде атакуван от Анонимните, в знак на несъгласие с политиката на министър Виолета Комитова:

„Ние сме Анонимните България. Ние сме тук, когато народът има нужда от нас!

Тъй като ние вярваме ,че вие сте безпристрастна и отворена медия, чрез вас ние искаме да направим предупреждение към Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.

Ние смятаме ,че нейното изказване, а именно „Има страхотно разделение между фирмите. Такива, които са получавали аванси от 1,4 млрд. лв., и такива, които не са. Което ме кара да мисля, че протестиращите пред МРРБ или не са работници, или не знам от кои фирми са. Не сме сигурни дали са получавали или не заплати. Поради тази причина няма да разговарям повече с посредници. Това до нищо не води. Това заяви в ефира на „Събуди се“ по Нова телевизия министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.

Ние осъждаме това изказване, като несериозно и безотговорно.

Ние застваме зад всички протестиращи граждани и техните искания да си получат заплатите!

Осъждаме този акт. В знак за подкрепата ни към всички граждани които са навън по улиците, ние ще направим първо предупреждение, като на (09.10.21 – Събота) в 20:00,  ще атакуваме и блокираме сайта на Министерство на регионалното развитие (mrrb.bg) до 21:00.

Това е само предупреждение, атаките ще продължат докато Виолета Комитова не отправи извинение към всички протестиращи относно дължимите им заплати.“

Истината обаче е съвсем различна. Свалянето на един недобре защитен сайт струва между 50 и 500 долара и може да се договори без проблем във всеки форум, показа наша справка. В случая със сайта на МРРБ, едва ли са отделени повече от няколко стотин долара, вероятно платени на начинаеща група руски хакери, които са задействали система от компютри, правещи безкрайни и повтарящи се заявки към сайта на МРРБ. Разбира се, той пада, точно както падна сайта на националното преброяване, само преди броени дни, за което неведнъж се коментираше, че е част от дестабилизационната политика, изработена в централата на ГЕРБ.

Остава открит въпроса, защо държавните институции не защитават достатъчно добре своите сайтове и допускат те да бъдат поставени под риск от всеки, който може да плати няколко стотин лева за целта.

Avatar photo

Имате Думата

https://imatedumata.com

Подобни публикации